Wednesday, February 3, 2016

Alia: The Busy Woman

Hai everibodi!

Aduh, lamanya tak update. Mak bizi la uols.
Hari ni pulak tetiba rajin nak update, bagus la kan?? Kalau tak memang bersawang-sawang la blog ni.

Anyway, pada sesiapa yang tak tahu, I finally got a job.
After 2 years aku dok goyang kaki menambahkan lemak, finally aku kembali ke alam nyata. Hahahahah

Payah jugak weh nak dapat kerja.
Mainly because my area kat sini tak banyak job opportunities for my credentials. Plus, my experience ni kira mid-level career, so tak banyak demand. It's always either I'm overqualified, or under-qualified. Tak de yg tengah-tengah.

Lagipun kalau boleh, I'd prefer NOT to work in the IT field sebab memang tak de hati langsung. I know I wouldn't be able to deliver it, so buat apa aku apply kan.

Eh, memang picky betul Alia ni, patut la susah dpt kerja. Hhahahahaahahah

Anyway, I work in a company that represents 95% of top 1 and top 2 packaged goods (think Nestle, Coca-cola, Clorox, etc) and I work with claims. I analyze, validate and resolve conflicts on claims.

hahahahahahahahahahahaha
Memang tak de kena mengena dengan apa yang I did previously kan.
100% different industry.

Dulu aku kerja dengan networks and servers, skrang aku kerja dgn invoices, POs and bills. Banyak guna math pulak tu.

Pening kepala aku kena belajar business finance.

Anyway, skrang ni masih dalam process training lagi. So memang tengah sebok belajar. Gila wehhh, otak IT aku lembab betul nak pick up all the financial terms.

Walaupun learning curve is SUPPERRR DUPERRRRR steep, tapi aku amatlah suka the environment. It's a professional environment, so tak de la orang pakai t-shirt selipar jepun je pergi kerja, but I guess it's the people that makes it enjoyable.

I dunno about you la, but from where I was working previously in Malaysia, some people were just.....sombong? People hardly smile, let alone nak ucapkan selamat datang to the company or whatever. I mean I wouldn't really call them sombong, maybe reserved probably? I guess it's just our culture to be reserved and senyap and just do our own thing? I dunno la. But the acceptance wasn't as warm as what I've received here.

Kat sini, everybody, and I mean EVERYBODY (we have a bout 100+ employees in Charlotte hub. We have other hubs in different states) kalau terserempak and they'll wish you welcome. Tak kisah la pangkat diorg apa, diorg tetap akan welcome you. Dari janitor ke director. They'll stop and have a chat with you.

Also, every morning mulut aku akan penat ucap selamat pagi, sebab everybody wishes everybody, so I have to get on the trend as well.

They're just so friendly lah!

Berbeza betul dgn tempat kerja lama aku dulu. Kat Malaysia kalau kau senyum to strangers, you're considered lucky lah kalau orang tu senyum balik, tapi usually people will pandang tempat lain and act as if diorg tak nampak.

Aku pun tak tau kenapa orang Malaysia get so awkward bila kau senyum kat dia. Bukannya aku nak ngorat kau pun.

Anyway, kesimpulannya, aku adalah happy. Hahahahahahahahahahaha

Jarak opis-rumah dlm 30miles/50km uols. Tu mcm jarak Subang Jaya - Zoo negara. Office hours 7:30-4:30 so I have to wake up at 5am, and be on the road by 6am. It takes about 40mins to get there. Tapi oleh disebabkan traffic kekadang ni memang tahik, so don't want to risk it. Baiklah sampai awal dari lambat. Have to make that good impression uols.

Charlotte traffic serupa macam KL traffic. Kalau kau keluar opis pukul 5pm, memang sangkut la kau kat parking lot tu.

But there's one thing that I want to stress here, walaupun jarak mcm Subang Jaya - Zoo negara, tapi iols kat sini tak der toll.

KAH KAH KAH.

Cuma kena bayar minyak and wear&tear kereta sajok.

KAH KAH KAH.

Oh also, kat sini, the men are gentlemen. They will hold the door for you, they will pick up things for you kalau ada benda terjatuh, and they will offer to help you carry things.

These qualities are rare on Malaysian men!

Laki kat Malaysia pedulik apa.

Hmmpfh.



Speaking about men.....laki aku setakat ni tak pernah fail lagi in preparing lunch boxes for me. Aku adalah amat kagum on his effort in waking up early in the morning just to make me lunch! (I wake up at 5 in the morning remember?? So he wakes up earlier than that!) Bertungkus-lumus dia masak utk aku okkk. Ada satu hari tu dia siap masak nasik goreng uolssssss. Kagggummm. Sedap pulak tuuu.

Every morning my lunch boxes will be ready for me on the kitchen counter. Siap ada little notes lagi on my boxes!

I've agreed not to peek on the notes until lunch time. So setiap kali lunch, my colleagues and I tak sabar nak baca notes dia apa. hahahahaha.

Sweet pulak abe ai ni.


Selama ni aku asyik la dok terfikir, mcm mana canteen/kitchen kat opis negara orang yek. So now I know. We don't have orang jual makanan, or buffet line mcm kat cafe Malaysia. We have kiosks instead. Imagine peti sejuk la. You pick whatever food you want, ada microwave dinners, burgers, sandwiches, pies, chocolates, etc, then pay using a machine. Semua self-service. They also have like a bunch of machines in the kitchen. Kau nak goreng ikan, goreng ayam, goreng nasi, buat pizza, buat donut, eh, semua ada la. Microwave/oven jgn ckp la, ada dlm 10 ketul kot. Siap ada grill bagai.

Aku tak pasti samada ada orang masak ke tak. Rata-rata aku tengok semua guna microwave je.

Annnywaaaayyy, ok bai.




hahahahahahahahahahahahahahahahaahha ending macam taik.












34 comments:

  1. congrats alia dah start kerja. macam best jer the way u describe pasal office environment yang semua kerja pakai smart2 tu. naseb baik office aku ni ha pon sama. tp attitude orang dekat sana, how gentlemen, how friendly, how warm and semua wish good morning, stop and chat, smiling to each other huwaaaaa bestnya.... dkt sini mmg tak dapat la alia mcm tu. hopefully jangan ada spesis kuat mengumpat and busuk hati dah. malaysia hv lots like that. good luck alia and plz ambik gmbr office nko and share it. sekali la dengan canteen. aku nak tgk. HAHAHAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. So far tak de lagi la yg aku dgr opismet kutuk or mengumpat orang lain. Tapi maybe sebab aku orang baru so diorg tak warm up lagi kot. Tunggu la dlm beberapa bulan nanti aku hapdet balik!! hahahahah!! Oh latest entry aku dah tepek gambar khas utk kau! hahahahahhaa

      Delete
  2. Wahhh...sungguh persistent dan consistent en suami mu alia!!! Bertuah badan...bahagia jeeee...jeles i

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yesssss hahahahahhaa agak untung di situ sebab I really don't want to spend $5 on meals everyday kalau boleh bawak bekal dari rumah! Bak kata Ahmad Maslan, bawak la bekal untuk menyimpan duit, or some shit like that. HAHAHAHAHAHAHAHJSAHDJHDJD

      Delete
  3. my hubs packed me breakfast every single day. terharu just bezanya dia takde love notes ke apa. tak reti katanya. hmmmpppphhh hahah but what he did already enough for me.
    nanti amik la gambar u ootd gi keja ke blog about ur ofc ke readers semua nak tauuu heheh
    congrats alia and keep on writing walaupun endingnya begitu LOL

    take care! xoxo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah love notes pun tak pe! Asalkan dia buat bekal dah cukup! Memang terharu sebab kita pun penat penat kerja jugak. Tak cukup kerja kat opis, kerja rumah lagi. So it's really good kalau husband boleh tolong, even the smallest gesture is appreciated kan!??!

      Delete
  4. Congrats Alia!

    eh...i jeles tau u dapat notes from your hubby. huhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah tak de la love notes mananya! Cuma lawak lawak bongok je. But enough to make me smile every lunch!

      Delete
  5. "We have kiosks instead. Imagine peti sejuk la. You pick whatever food you want, ada microwave dinners, burgers, sandwiches, pies, chocolates, etc, then pay using a machine. Semua self-service. They also have like a bunch of machines in the kitchen. Kau nak goreng ikan, goreng ayam, goreng nasi, buat pizza, buat donut, eh, semua ada la. Microwave/oven jgn ckp la, ada dlm 10 ketul kot. Siap ada grill bagai." GAMBAR MANA?
    hahahaha. jk Alia.
    Tahniah, career woman in USA gitu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tepek gambarrrrrr! Sila tatapi gambaaaa ituuu! hahahaha anyay thank youuu soo muchh!

      Delete
  6. Wah tahniah for the new job!
    Sini IT guy mmg jenis reserved sbb keje blkg monitor je. Nnt bgtaula kat mat saleh2 office tu perangai org kita ni huhu

    Amik gambar notes yg dpt kt lunch box aci x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ada je yg jenis awkward awkward, tapi most of them ceria je. hahaha.

      Delete
  7. Hi Alia

    I am so happy for you, I really am.

    Kirim salam kat Don ek !

    ain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Ain! I'm happy too sebab tak perlu nak dgr betina tu look down on me anymore! hahahahaha

      Delete
  8. bestnya. walaupun ending cam tu...

    share gambar please lain kali.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thankkk youu! ahahahhaha ending latest entry tak se-taik kot. Tapi masih ala-ala taik sebab suka ending secara mengejut. Hahahahahahaha

      Delete
  9. congrats beb on your new job. samalah bila budak engineering nk blajar finance accounting. pening gile kepala. i feel you. Anyway your descriptions on the environment mmg best. Hopefully sampai pencen la ko kat sana ek. hahahaha... best of luck in your future!
    p/s: jeles iolls dgr uolls punye husband bgn pagi2 gile buat bento. iolss bgn sendiri buat bento sambil sendu. sbb xde laki lagi! hahahahah
    kbai~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yasss!! Kan!?!? Pening kepala sebab switch industry! Harap harap gitu la, but most importantly, this opens up more opportunities for me sebab now I have experience working for a US employers (which is a positive thing sebab before this my employment history was only with foreign companies). Hahahaha alo lo lo lo, don't sendu sendu! Mana tau kot kot future hasben lomantik tangkap leleh punya!

      Delete
  10. Tahniah Alia terhadap perkembangan terbaru ni.
    Now we all know kenapa kau tak update serajin dulu...hehehe

    Bab orang Malaysia sombong tu, rasanya kita dah terlalu terikut peribahasa 'jangan jaga tepi kain orang' tu yang hal sendiri, sendiri punya pasal jangan masuk campur hal orang lain. Tapi ada je individu yg aku jumpa super peramah. Cuma as a community, Malaysian saaaaaaanngaattt jauh ketinggalan lagi dari segi keramahan. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thakk youu! memang skrang ni bizi uols. Career woman gitu! Kah kah kah! Yeeah I agree, sini pun they're big in not interfering with other peoples business, tapi maybe la sebab I live down south, so hospitality is really big here. People over her are generally more polite kalau compare dgn New Yorkers. Orang orang city jgn haraplah nak ckp "yes ma'am" or "thank you sir".

      Delete
  11. Congratulations on your job!!!

    Hi Im just your silent reader but I kinda stopped reading blogs for a while.
    I remember I was depressed, suicidal and was always entertained by your doodles.
    Now I am again in a depressing situation and I opened my blog to rant and saw your link and binge read what I missed.

    Although you dont know me but I am totally happy for you, kak Alia.
    I think reading your blog keeps me sane, sometimes. Thank you fro writing.
    May Allah bless you in whatever you do. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awwwww I hope you're doing well now!! I'm glad my mundane entries and doodles can get you entertained! :) I know this is not fair for me to ask you to stop worrying because I have no idea what you're doing through, but I do hope things are working out for you! You can always reach me personally via email if you want to release some steam because I do know what it's like to vent to someone/strangers!

      Delete
    2. second.sanctuary@gmail.com

      Delete
  12. SERONOK GILA AKU BACA N3 KALI INI WEH~
    RASA MACAM KO BERJALA COMPILE KAN SEMUA FEELING AKU SELAMA DOK UK DULU.

    KOT YA PON TERUJA BOLEH TAK RELEASE THE CAPS PLEASE! LULZ!

    happy2. keep on menulis. aku support segala apa penulisan ko dari dulu hingga akan datang sebab sungguh;

    ENDING KO SELALU JAHANAM MACAM TAIK! tengah aku syok2 baca alih2 bye terus. vavikkkk kuasa dua tau hahaha!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. *berjaya. berjala kejadah apa plakkkk!

      Delete
    2. Hahaha terima kaseeehhhh! Yes feeling mcm YESSSSS FINALLLYYYYY I DID ITTT. Rasa mcm accomplished, boleh tarik napas lega gitu. Sebab punya la payah nak dpt kerja.

      HAHAHAHAHAHAHHAHAHAH aku memang tak reti nak tulis ending uols. Sebab tu kalau buat karangan SPM mmg fail sebab conclusion tak de. HAHAHAHAH

      Delete
  13. Wahhhhhhh!!! All the best Alia!!!!! Congratulations!!!!

    ReplyDelete
  14. n the best part is no toll at all...huntung laaaa....krik krik krik

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHA dengki tak? dengki tak?? hhahahaha. I think majority of the highways here mmg tak de toll uols. Tak pernah lagi nampak toll booth ke apa kat sini or Las Vegas. I don't doubt that some places ada tolls, tapi nasebbb baik my everyday commute tak de. hahaha

      Delete
    2. of course dengki..rasa nk migrate skrg please...hahahaha

      Delete
    3. of course dengki..rasa nk migrate skrg please...hahahaha

      Delete


-------------------------------------------------
Thanks! Here's a cookie. :)
-------------------------------------------------