Sunday, February 14, 2016

Kerja Kerja dan Kerja!

Hai ahkak ahkak mokcik mokcik dan pokcik pokcik sekalian!

I've been sooo bizi lately sampai tak sempat nak hapdet blog. Almaklumlah, kerja keras. Balik opis je, terus pengsan. Esok bangun pagi, pergi kerja, balik, pengsan. It's a vicious cycle.

My body is still adapting to my new schedule. Ye la kan, dah 2 tahun aku dok relaks goyang kaki bangun tido pukul 5 petang pun who cares kan. Skrang ni kena bangun pukul 5 pagi, tak ke huru hara.

And to those yang left comments on my previous post, ahkak mintak maap sangat-sangat kalau tak reply. I did read them! Thank youuu for your encouragement and kind words! Terharu sangat-sangat sebab aku rasa my blog is full of hate posts and sifat menaga sakti ni memang tak boleh di selindung lagi, tapi masih lagi korang baca dengan gigihnya! hahahaha. And to that, you guys deserve my highest respect!

Anyway, now that I have a job, laki aku cakap ahkak ipar kesayangan aku tu mcm dengki on my situation. Kah kah kah. Don ckp cara dia acknowledged on my new career bunyik mcm jeles. I didn't tell her about it, I only told selected few je yg aku dpt kerja. Laki aku je yg excited mengalahkan aku mencanang satu dunia. Aku tak bagitau org sebab it's really not their business kan. Lagipun bukannya gaji $10 juta a month untuk brag around. 

Aku pun tak tau tang mana yg dia jelesnya. Work culture? gaji-wise? I mean if work culture, maybbbbe la lain sikit because that totally depends on the people there. Not my fault if co-workers dia macam taik or something. And if it's payroll-wise, then that's something reeaaaallly stupid to be dengki at considering our credentials are vastly different (bachelor's vs high school diploma). Maybe dia ingat sebab aku ni pendatang so I deserve a low-paying job kot? Hahahahhahaha. Ok I'm speculating, but whatever, sapa suruh membuat musuh dgn aku.

Kah kah kah.


Annyyywaaayyys, since I have a steady income now, so mari lah kita menabung untuk masa hadapan. Sebijik rumah here we comeeee! Tak sabar rasanya nak hidup berdikari.

The thing that I'm excited about is that people will no longer have ammunition to talk shit behind our backs. People can't say that we're mooching anymore. Kita tunggu dan lihat nanti sapa yg akan datang crawling mintak tolong.

HAHAHAHHHA

Damn. Talking like this makes me no better than ahkak ipar.

Do better Alia. Don't be a piece of shit.

Hahahahahahaha

Anyway! Speaking of tempat kerja, I know some of you have been asking for pictures. Sorry guys, tak sempat nak tangkap gambar on everything! Sempat tangkap a couple je! Ni pun guna phone, which has a very very very shitty camera (I had to get a new phone, sebab we were switching phone plans. Dari Verizon to Family mobile/T-Mobile. Difference in harga memang almost 50%! and so far phone service lebih kurang sama je! Buat apa aku bayar mahal mahal kalau dapat service lagi murah with the same service kan!?) Anyway, eh, tersasul banyak pulak pasal phone plans. Hahahah. but if you guys are in the US, you know how ridiculously stupid phone carriers can get. Verizon and AT&T are the major careers and they have the most expensive package. Lebih kurang mcm Celcom & Maxis la compare dgn line Sim Ah Tek (hahaha contohnya!)

Aaaaannnywaaaayyys, nah gambar!





I remember I mentioned about kiosk machines in my office's kitchen kan? Haaa, ni la dia. You choose your drink/meal and scan sendiri and bayar. The whole process really depends on your honesty. Kalau kau amik 3 botol sodas tapi kau bayar 2 botol je, then you're a piece of shit. Or if you want to just curi and not bayar anything. It's possible, but you're a piece of shit. Oh the kitchen area is secured by several security cameras, so I'm pretty sure you'd get caught if you did that.




This is part of the kitchen area as well. Kan aku ckp ada oven bagai. hahahhaha. Sapa ntah nak masak I oso don't know. But they provided everything for your convenience lah.


Oh and you guys remember that I said Don has been making me lunchboxes religiously ever since I started working?? Hahaha..ya. Memang gigih betul dia ni pack my lunch. Bangun awal-awal pagi just to prepare food for me. I didn't take pictures for ALL of my lunchboxes, sebab rasa mcm tak perlu kot hari hari nak tangkap gambar, nanti ada orang dengki pulak (ehem ehem ahkak ipar. Hahahahahasjahjahdajhd). But I found these in my phone's gallery. Also, I just think it's hilarious that my colleagues siap bagitau yg diorg look forward for lunch sebab nak baca apa Don's notes. hahahahahahah. Bongok. One of them even bagitau her boyfriend what laki aku buat, and the next morning, bf dia pun tulis notes on lunch dia. hahahahah kelakar betul.

 


"Orange sticks" 
"Chilli again! Weeee!!"

just in case if some of you can't read his handwriting. Hahahahahaha




"other stuff"
"Fried ricuuu (rice) with speshul soz"
"Care-ots. lols" 




 "just a turkey sandwich"
"joking. It's fried ricuuu"





Self-explanatory.

HAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAH

Babi tau. I really didn't get this at first until my colleague pointed it out. Hahahahahaha




Every break time (brunch, lunch, hi-tea) some of the workers main four squares to get active. I think this is a good prektis that Malaysians should adopt. Sebab kita kerja depan PC all the time, we need to move around. I posted a picture of us playing four squares in my FB and makcik aku commented "kat opiss???" as if terkejut beruk yg people main game kat opis. Kenapa ntah dia komen mcm tu pun I oso don't know. It's not like this is something that only people over here do. Kampeni aku kat Malaysia pun diorg main ping-pong sesama or main bola or pergi gym. Maybe sebab dia kerja kerajaan and people in gomen sectors don't do that? hahahaha




This was taken last Friday.

It started to snow (albeit not heavily) so I got excited hahahahah. Jakun mak. But it didn't stick because the roads were still warm from previous days. Kalau jalan tu sejuk, maybe la snow akan lekat.

Now that I work, I realllllyyy dread snow. Sebab it gets in the way. Office closes kalau it's snow day. Sebab roads are not accessible. And kalau cuti, kerja backlog uols. Kalau kat Malaysia, cuti je enjoice. Sini kalau cuti, damnnnnnnn kerja lagi banyak. hahahahaha. Eh, ciri-ciri pekerja cemerlang ke ni?? Hahahahahahaha!!

People up north don't really get cuti if it's snow day because it literally snows every day during winter. HAHAHAHAHAHA. So takkan nak cuti 2-3 bulan kot? haha. Sini je yg mengada-ngada sikit because our vehicles are not equipped with snow/ice driving.

Speaking of which, the weather channel says there's a high chance it's gonna ice this Monday, soooooooooooooooo. Boss aku ckp pun she'll texts us kalau cuti. Tapi weather channel ckp it's gonna start to iced pukul 9 pagi....so...I really don't know how that works. Sebab kalau pergi kerja tak ice, tapi balik kerja ice. Mcm mana nak balik uols. Maybe diorg akan send us home early? Which how they usually do kalau it starts to snow/ice during the day.

See??? Leceh kan kalau ada snow ni!?!?? Kan senang je kalau mcm kat Malaysia. Tak de nak fikir semua ni. Ni yg membuatkan Malaysia lagi best walaupun hari hari ketiak basah! Laki aku asyik la ckp "kan bagus kalau weather Malaysia tapi tak sehumid Malaysia" Aku mcm "huh, then that's not Malaysian weather then duh".

Anyway, apa-apa pun, Malaysian tropical weather is da bomb! I really appreciate it now! I want some sun pls!!


Anyway, tamat lah entry untuk kali ini. jumpa lagi!

HAHAHAHAHAHAHHAHA


(ending kali ni tak beberapa taik la kan?)







16 comments:

  1. Hahaha cute nya dapat all those from husband tersayang!!! Kerja elok elok yaaaa Alia ... Tunjuk kan kat orang esp your sis in law ... ! Dok dengki apa kannn.... Peruthijausungguh! ... Abaikan saja ...

    ReplyDelete
  2. so cute. smoga dpt bli rumah dan dapat berdikari. god bless.. husband u so sweet!

    ReplyDelete
  3. hepp alia.. i keje gomen.. mmg lunch time ada yg main ping pong, siap ada gym lagi.. ada yg bukak kelas zumba.. ada yg g swimming.. hehehe.. maybe yg cakap tu jenis x bersukan or tak explore facilities yg ada.. masa kerja digi pun company ada sediakan kelas2 sukan ni..

    part canteen tu mcm best ja... xde la hari2 nak order makan bergoreng kat canteen sini

    lunch box tu cute nyaaa.. wish dapat mcm tu.. haha

    ReplyDelete
  4. i also keje gomen. walaupun kt sini pon org tidaklah main2 apa sbb mostly makcik2 hehe tapi takde la terkejut sgt culture kt tpt lain. mana bagus kita adapt la. why not?

    ReplyDelete
  5. Maafkan soalan kampung saya, tapi four squares tu main camana?
    Macam main galah panjang ke?
    Ke macam main teng teng versi orang dewasa?

    ReplyDelete
  6. here in holland, office workers suka "lunch walk". meaning pakat kuar jalan kaki few km during lunch hour. at first i thought diorg jalan kaki reramai tu nak pergi makan kat kedai, rupe ye saja jalan2 kaki ramai2 sambil borak2!! dah la kenderaan rasmi ialah basikal,time lunch jln kaki lg. no wonder nenek tua pun pakai skinny jeans.

    ReplyDelete
  7. bestnyaaa ada gambar hehee tq for upadating. next time nak gambar banyak2 lagi pls :D
    happy working alia eh btw pic u takde? ;P

    ReplyDelete
  8. ahkak ipar gigit jari tangan then pindah ke kaki then pindah gigit kaki meja aaa tgk opis canggih camtu. hehehe..

    ReplyDelete
  9. Alia,

    Keep on writing here. Love your blog and your perspective on day-to-day live. Hope work is going well. Lepas ni ada duit boleh la jalan-jalan ‘Merica. I berangan nak visit Asheville NC. Tapi lapan jam. Hmmmm…Plan 20 tahun 😆

    Much love from Pittsburgh,
    😘

    ReplyDelete
  10. i love to read your blog bcoz u r honest to your reader :)

    ReplyDelete
  11. Alia, pls write more and more.. more.. more..

    ReplyDelete
  12. alaaaa..!! nak snow..
    tak nak ketiak basah...!! hahahahaa.. :p

    and nak lunch box dengan notes comel2 tulisan hubby yang aku-sorang-je-boleh-baca-dan-paham ...hahahhaa.. tp hubby tak pandai masak.. nak bakar roti pun tunggu aku.. ok, sekian..!! :p

    ReplyDelete
  13. I wish that you would post some of your pictures. Looking forward to seeing that tho. :) keep writing! xo

    ReplyDelete
  14. Bestnye!

    aku kat sini naik muak pikir nak makan apa. time lunch je terus resah gelisah takle decide. kadang2 sampai sanggup la minum milo je sebab dah muak.

    ReplyDelete
  15. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete


-------------------------------------------------
Thanks! Here's a cookie. :)
-------------------------------------------------