Friday, March 18, 2011

Aku benci orang macam ni.



I'm sorry Pn. Red, I just had to post this. Aku amat bengang bila baca komen Pn. Purple.

Aku tak paham kenapa perlu nak berceramah agama bila orang tengah ditimpa bencana. Tak tau ke, your statement itu doesn't make you look pious nor religious, instead, it makes you look like seorang yang tidak berhati perut. 

Orang Jepun tengah berduka, tengah keluarkan mayat, mencari orang, kau dengan heartless nya cakap diorang "deserved" it because of what their NENEK MOYANG did to ours. 

OMG.

What a selfish and hypocritical punya statement.

I swear, sebab pemikiran macam tu lah yang tarnished kan nama baik Islam. 

I don't want to drag this issue any further, sebab ia akan membuatkan aku menjadi naga berapi kembali (chey, "kembali" as if selama ni aku dah baik la. HAHA!)

So as my last words, PLEASE, PLEASE I BEG YOU, janganlah ada pemikiran negative macam ni. Tolong lah ada rasa berperikemanusiaan sikit.


Over and out,
Alia yang best gila (LOL)

33 comments:

  1. I gelak pasal apa tahu?

    Tengok your profile pic and your comment.

    Haha :D

    ReplyDelete
  2. Ha! Kenapa :( :( :( :(:(:(:(:(:( *gila melampau muka sedih* LOL

    ReplyDelete
  3. kenapa ramai sangat yang pertikaikan untuk memberi pertolongan kepada jepun?memang la ramai lagi orang kat malaysia ni yang memerlukan pertolongan.tapi tak semestinya kalau kita tolong jepun, malaysia tak akan tolong rakyatnya juga.betul2 tak paham dengan orang yang tak berhati perut macam ni.

    ReplyDelete
  4. alia

    there's some people that is born to be annoyed. indeed.. mmg aku rasa nak maki jer orang2 camni
    selfish nak mamps, sebuk plak nak adili orang.. grrr

    ReplyDelete
  5. impressed with your boldness. haha.

    p/s: nak kat fb lah after this. Hehe

    ReplyDelete
  6. not surprised. tapi tu la. suka sangat sandarkan pada kenangan ;)

    ReplyDelete
  7. nice one alia. tak semua orang boleh balas komen macam tu. kalau akak jumpa komen yang annoying akak skip skip skip aje. good one.

    eh, silapppp... EXCELLLEEENTTT ALIA.

    haha teringat entry excellent aritu. LOL

    ReplyDelete
  8. Malaysia lagi risau pasal economic downfall sebab Jepun penyumbang utama like wth. Indonesia pun dah derma 2juta.huhu~ kirim doa je tak cukup okay?

    haish, if u have nothing better to say, just don't say anything. konon holier than thou la tu *geram jugak*

    ReplyDelete
  9. U miss Purple

    U suck big time.

    regards,
    Miss-itam

    ReplyDelete
  10. babis kan?

    ada jugak aku tengok kat tweet, ada budak cakap,sebab diorang bukan islam, dats why diorang kena tsunami tu. tak rasa nak bagi kaki ke kat mulut2 orang mcm ni? pandai2 pulak org2 kita yang tentukan balasan atas dosa2 diorang. (*&^%*$&#@!

    ReplyDelete
  11. samalah. meluat sungguh bila baca komen macam ni. nak tunjuk diri lebih bagus dari orang lain.

    ReplyDelete
  12. Itu statement orang bodoh berlagak pandai ..

    Perang ngan bencana? DIsamakan? Stupido ass!

    ReplyDelete
  13. Pn. Purple get a life!!!!!! cermin diri sendri dlu sebelum komen sebarangan!!!!!kalu btul ko alim ko takkan kuar statement camtu!!!!!geramnyeee!!!!!!

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Memang ramai yg bersikap macam sok suci begitu.
    Pernah seorang teman dalam kedukaan menceritakan peristiwa rompakan di rumahnya, dia dan anak2 diikat, suami dipukul hingga terpaksa masuk wad, koma.ggap saja ini

    Tiba2 seorang 'ustazah' berkata; "Tak apa, anggap saja ini kifarah kalau ada dosa2 awak selama ini. Jangan2 kau tak bayar zakat ke...."

    Ya....aku pun memang benci sungguh orang macam tu...

    ReplyDelete
  16. Malaysia had sent a team to help in search and rescue I think. (Probably more along as macam kat Acheh dulu, our team yang masih dig bodies walaupon dah sebulan berlalu tsunami. )

    But orang macam purple tu, aku rase macam nak lempang laju2. Konon rase dah bagus sangat dah tu.

    ReplyDelete
  17. geeezzz, itu memang hak dia nak kata apa. Tapi yg jadik masalah nya bila dia guna hak utk berkata2 tanpa mencerna dgn akal. Jadilah statement BODOH MEMALUKAN agama sendiri. LOL!

    ReplyDelete
  18. malu je dgn manusia yg rasa "hollier than thou" camtu

    ReplyDelete
  19. eh kan msia ade anta pasukan mencari ke sana. awal2 kejadian lg dah stat anta. dia x tau ke?? x tgk berita ek??

    ReplyDelete
  20. Tell Purple and Red to go help. At least they'd be doing something constructive instead of mengata.

    -JH-

    ReplyDelete
  21. patutla macam kenal..

    excuse me all.. yang takpuas hatinye to yg Ms.purple ye.. Not red.

    whitelilies island said...
    eh kan msia ade anta pasukan mencari ke sana. awal2 kejadian lg dah stat anta. dia x tau ke?? x tgk berita ek??
    - kalau x tgk berita, x tahu la updatenye..tp,cukup ke bantuan di hantar?? tp, itu bukan issuenye skrg ye..


    Anonymous said...
    Tell Purple and Red to go help. At least they'd be doing something constructive instead of mengata.
    - ini bukan mengata.. sekadar luahan. Kalau ade buka offer voluntary for any mission, i'd like to go jugak.. ade ke open?? kut2 ter'miss' any news.. yela..x tgk berita la katakan...



    well Alia, tak setuju jugak dgn komennye.. namun, apakan daya aku.. masing2 ada hak utk berbicara. Tp, itulah hakikatnya org2 yg kononnya tinggi ilmu agama tu..typical alim people..and sbb tu jugaklah, org pandang rendah pada islam ni..
    eyh..aku tak berani la nk ckp lebih2..nnt lain plak jadinye.. maklumla.. pemikiran org ni macam2.. ye x?? putar2 ayat aku, aku yg di blame kn nye nnt..

    oo..ms.purple tu.. hmm..she is a daughter to ketua hakim syari'e.. sbb tu la dia mcm tu.. huhuhuhu..

    ReplyDelete
  22. sila post link ini ke wall Pn. Merah itu!

    ReplyDelete
  23. It's just ridiculous that people use religion to justify not giving aid. Yes, it may be God's will for natural disasters to happen, but it is in these times where those who are religious to find compassion to help those who are in need of that.

    ReplyDelete
  24. saya pun tak suka org mcm ni...
    pandai2 aje nak menilai baik buruk orang lain. tak boleh ke fikir positif... instead of balasan, ini mungkin ujian utk mereka. cara pemikiran mcm ni seolah2 org yg tak pernah ditimpa musibah adalah sebaik2 manusia. asal ditimpa musibah je, mesti org tu ada buat salah bla bla balasan bla bla. sdgkn nabi lg diuji...

    ReplyDelete
  25. For me, dua-dua pun tak boleh nak pakai.
    Yang Pn.Red tu, tak payahlah banding-bandingkan apa sumbangan. I'm not sure about searching team, tapi sumbangan dana memang ade. Ni termasukla personal, NGO, sekolah. Kalau nak cungkil hal 'adakah Malaysia bagi sumbanganlol', tanya la diri sendiri dulu ade tak nak bagi sumbangan? Kalau macam sendiri pun sesak nak sumbang atau taknak sumbang, takyahla banding-banding. Kalau nak sumbang pun kan, takpayah tunggu Malaysian lain nak start kumpul-kumpul. Boleh je donate thru international nyer tabung. Nak seribu daya, tanak seribu ekskiussss.

    Cik Ungu pun takleh pakai juge. Ape die ingat Allah ni macam manusia ke kaki dendam2? Nenek moyang dorang buat hal, apekehey nye diorang lak kene? Dosa pahala tak diwarisi. Pengajaran ke balasan bukan kita yang decide. Kalau kita ada pandangan tersendiri tentang hikmah2 bencana ni, ada baiknye kita keep to ourselves je lah. Ilmu tak banyak cakap pun jangan banyak. Kalau Allah nak bagi pengajaran pun lah kan sebab diorang sembah benda lain, apa bentuk judgement Dia bukan kita boleh tau. Dia je yang tau. Takyah memandai. Anak ketua hakim syarie ke, anak imam ke, anak wali, tak bermaksud dia layak nak cakap camtu. Bajet islamic, tapi kena la kaji. Kejahilan pasal balasan Allah pun dah terkantoi di sitewwwww. Suda la...

    Islam tak Islam kita doakan je kesejahteraan semua. Bukan nak bajet angel sangat, tapi kita punya dosa pahala pun taktau hujung pangkal, usahlah berangan menghakimi orang. Tambah2 orang yang berbatu2 jauh, kenal pun tak.

    -Miss D

    ReplyDelete
  26. Sangat sangat tak bersetuju dengan Pn Purple.

    sigh.

    ReplyDelete
  27. Cik Anonymous a.k.a Miss D.. berckp guna kepala otak..bukan kepala lutut.. jgn nk persoalkan apa yg si polan buat atau x buat..
    nk kondem org, mmg senang...
    cuba pahamkan balik apa yg cuba nk di samapaikan... rasanye, statement cik red x ada yg x kena..sbb die persoalkan perkara yg hakikatnya mmg itu... cuma penulis blog ni x puas hati pada statement si purple..(betul x bblog owner?? sorry la..aku x kenal ko..tp aku suka spend time kt blog ko)
    aku paham je ape yg si purple tu cuba nk sampaikan..cuma cara penyampaian aje yg x betul and x kena masa..sbb ini perkara kemanusiaan.. kalo atas sesama manusia and hal2 perikemanusiaan ni, mmg x kena la kata2 si purple tu.. tp, kalo atas dasar agama, betulla kata2nye..
    jgn nk samakan diri org dgn diri kita..
    pemikiran masing2 x sama..
    duk komen org sana sini, diri ko tu x tgk plak ke cmne??
    sama je... sudahla.. baca komen Miss D buat aku gelak smpi terberak je.. berckp mcm org yg otak sempit..ko kata cik purple tu terkantoi dgn kejahilan hukum agama, kata2 ko sendiri pn laaaaaaaagi menunjukkan kejahilan diri ko sendiri..
    aku ni xla pandai bab2 agama.. belajar agama pn time kt sekolah, kt U, dgn makcik yg ngajo mengaji..sebelum ko nk mengata org jahil, baik ko pegi baca tafsir quran.. byk crite kt dlm tu.. pehtu, bru ko leh judge sape jahil..
    sblum ko nk ngate aku jahil, aku ckp awal2, tafsir quran tu aku amalkan membaca dr umur 22 tahun.. la ni umur dh 28..anak sorg pun.. walaupun xdela tahap sampai menghafal sebijik2, tp, utk rujukan diri sendiri tu, insyallah la..walaupun kdg2 terlalai terbabas jugak..maklumla.. kita ni MANUSIA BIASA... ko, aku, dia dan semua tak ade yg sempurna..
    anyway, kita x ada hak nk menghukum nk kate org tu jahil, org ni jahil.. sudahla.. renti kanla.. renung diri sndri dulu la cmne pn..

    hah.. asal nk komen lain, tp pi komen lain..

    ReplyDelete
  28. ^
    eh sejak bila pulak orang tak boleh komen pasal pengkomen merah. author blog tak setuju dengan pengkomen ungu tak semestinye tak boleh sentuh hal lain. kau pun cakap tak serupa bikin. "jgn nk persoalkan apa yg si polan buat atau x buat.. " tapi kau sendiri kata pengkomen merah persoalkan 'hakikat'. same je. semua kat sini mempersoalkan je. takde sape ade jawapan betul. aku quote balik kau ye: "nk kondem org, mmg senang..." ye. orang lain kat atas semua kondem orang lain. mmg senang. pengkomen merah nak kondem malaysia pun, mmg senang. kalau kau rase pengkomen ungu cakap betul tapi tak kena masa, kau cakap dengan author blog lah. kau hentam pengkomen lain buat apa.

    kau cakap lagi lah tak guna kepala otak. apa kau komen hentam sama miss d semua kau buat balik. "pemikiran masing2 x sama.." itu kan pemikiran miss d tuh, salah bg kau tp dia dah pikir begitu. aku quote balik: pemikiran masing2 x sama. baca komen kau tak membuatkan aku gelak tapi buat aku terpikir are u for realololol. takyahla nak cerita baca tafsir dari 22thn. mana kau tau orang lain tak baca tafsir. kau serius tak baca habis apa dia tulis. bukan dia membesarkan diri pun n tak cerita pun dia baca tafsir Quran dari umur berapa. terus nak hentam. kalau nak kata bab kondem kau pun tak terlepas dengan semua orang kat sini yg mostly tengah kondem orang pun. anyway kita x ada hak nk menghukum orang kate orang lain cakap tak pakai otak. lalalala. semua yang kau komen kan boleh disamakan dengan idioms 'the pot calling the kettle black'. ade pahem?

    oh aku memang nak kondem kau. sori la aku tak baca tafsir dari umur 22. bab2 mencari ilmu ni aku x ceritalah kat orang nak suruh orang imagine berapa tinggi ilmu. oh aku takde nak judge sape-sape je. aku pun taktau kau sape. mungkin salah sorang yang butthurt saje i dunno. cume bile kau start2 dengan kepala otak kepala lutut, aku terpikir eh betulke camni orang baca tafsir Quran lolol. Anonymous je kita ni. kau aku dia dan mereka yang lain. lololol.

    ReplyDelete
  29. watever la cik anonymous #1.. baca ke x baca ke, dh ko yg pikir cmtu..aku x kata pun aku tinggi ilmu ke alim ke (jauh la kn).. membaca sekadar membaca utk diri sendiri..ko nk dgr ke x nk dgr ke tu ko pny pasalla.. ade aku kesah??? yg ko ala2 mcm kena bakar bulu kaki tu knp?? nk sakit hati tu pesal???
    hailar...........dh la.. mls nk layan..psl org lain, aku plak gaduh dgn org yg aku x knl..

    ReplyDelete


-------------------------------------------------
Thanks! Here's a cookie. :)
-------------------------------------------------